Historik - Muskö Sjökrog

Från väntsal till kiosk och sen krog…

Den första ”kiosken” var en väntkur som byggdes av Örnstorparn Leonard Gottfrid Nordström i början av 1900-talet. Den var tidigt utrustad med telefon, nummer 5, och revs i början av 1960-talet.

Andra bilfärjan Lahea vid Mickrumsbryggan ca1960 brevid första färjan Rune.

Andra bilfärjan Lahela vid Mickrumsbryggan ca 1960 brevid första färjan Rune.

 

Nästa kiosk etablerades 1958. Orsaken till detta var att man hade börjat trafikera sträckan Mickrum-Söderby med bilfärja, först ”Rune” och sedan ”Lahela”.

Flera fritidshusområden hade byggts ut och antalet sommargäster ökade. Det fanns behov av kioskservice för väntande och ankommande färjetrafikanter.

Ernst Rehn var den person som arrenderade en bit mark av kronan och byggde kiosken. Den såldes sedan på 1960-talet till Arne Sjelin och sedan till Margareta Johansson 1970. Hon byggde ut och moderniserade, köpte en sjömack och började sälja drivmedel.

1987 såldes rörelsen till Jörgen Karlsson. Han har skötte verksamheten tillsammans med sina barn fram till 2005 då kiosken blev till salu. De följande somrarna var kiosken varit stängd.

2007 köptes kiosken och sjömacken av entreprenören Jan Kollberg som sökte bygglov i oktober för en sjökrog med plats för 70 personer inomhus och lika många utomhus.

I juni 2008 var bygget klart och Muskö sjökrog invigdes.

2017 tog Raman Acaralp över driften av pizza-butiken vid Mickrums brygga och fick tidigt idén att ta över hela sjökrogen. Senvintern 2018 blev det klart och han kunde flytta in pizzerian under samma tak som krogen.

Hitta hit!

Muskö Sjökrog vid Mickrums Brygga på Muskö. I Norrviken, vid Horsfjärden.